loader
Foto

Vor să își păstreze identitatea | VIDEO

În Muntenegru există o comunitate mică de români, de aproximativ 300 de membri, care a ales să trăiască aici, dar fără a uita de țara-mamă, de limba maternă, de tradiții și obiceiuri.

 

Oana Danciu
Telejurnal Regional TVR Craiova

.
Și tocmai pentru că vor să își păstreze identitatea națională și să transmită această moștenire și generațiilor viitoare, organizează numeroase acțiuni pentru copiii și tinerii din comunitate. Ei învață limba română, dar și despre istoria, sărbătorile și obiceiurile din țara natală.

Aurelian Costache a ajuns ca turist în Muntengru, în anul 2000, și a decis să se stabilească aici cu întreaga familie. Are o casă în apropiere de Marea Adriatică și spune că a fost cucerit de viața tihnită de pe aceste meleaguri, dar și de faptul că cele două țări, România și Muntenegru, se aseamănă din multe puncte de vedere.

Împreună cu alți români stabiliți în Muntenegru, dar și ajutați de autoritățile din România, au grijă ca generațiile tinere să păstreze legătura cu țara-mamă. Astfel, pentru copiii și tinerii din comunitate, chiar dacă mulți provin din căsătorii mixte, se organizează cursuri de învățare a limbii române, dar și a tradițiilor și obiceriurilor cu care părinții și bunicii lor au crescut.

Anul acesta a fost organizată pentru prima dată o tabără, cu sprijinul Consulatului Onorific al României în Muntenegru, în care, timp de cinci zile, participanții au putut afla mai multe lucruri despre cultura și istoria României.

Inițiatorii acestor acțiuni își doresc ca acestea să devină permanente, iar numărul participanților să crească de la an la an.

3:00 Lada de zestre (R)

( reluare) (Reluare)

4:30 Toți împreună (R)

( reluare) (Reluare)
 
Prima ediție a turneului de fotbal

Prima ediție a turneului de fotbal "Ilie Balaci" | VIDEO

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Între 5 și 8 septembrie 2024, Stadionul de Atletism „Nicolae Mărășescu” din România găzduiește prima ediție a turneului de fotbal „Ilie Balaci”. ...

Muzeul Satului Vâlcean: O jumătate de secol de tradiție și istorie | VIDEO

Muzeul Satului Vâlcean, situat în comuna Bujoreni, a marcat recent un moment important în istoria sa, împlinind cinci decenii de la deschiderea ...

O ediție plină de inspirație, la

În ediția moderată de Simona Mușuroi au fost explorate teme relevante și variate, ce au îmbinat subtilitatea numerologiei cu arta muzicală.

 

#tvrcraiova