Sărbătoarea iei de la Cezieni | VIDEO
marţi, 30 iunie 2020
La Cezieni, în Olt, a fost mare sărbătoare,  deși pandemia a afectat cea mai veche manifestare dedicată cămășii populare.
craiova

Localnicii nu au mai îmbrăcat ca în trecut ia primită în dar de la părinți și bunici sau cusută de mâinile dibace ale femeilor din sat, dar au expus-o, spre bucuria celr care au dorit să o admire. Printr-o adevărată expoziție stradală impresionantă, localnicii au marcat astfel a 36-a ediție a ,,Sărbătorii iei”.

Elena Victoria Moga din Cezieni, la cei 83 de ani, coase și acum ii pe care le dăruiește membrilor familiei. Ultimele tre le-a cusut pentru nepot. Considerându-le prea valoroase, nu le înstrăinează niciodată.

Unică în ţară, sărbătoarea de la Cezieni reprezintă un element de identificare naţională iar autoritățile fac eforturi de a duce mai departe această tradiție inițiată în anii 1920 de principesa Brâncoveanu și reînodată acum 43 de ani.

Sărbătoarea iei de la Cezieni este considerată a fi o manifestare importanta nu doar pentru mica localitate din inima Olteniei, ci și pentru toți cei care simt românește, oriunde s-ar afla.