loader
Foto

"Retrospektiv", expoziția lui Mircea Novac, la MAC | VIDEO

Cunoscutul artist plastic Mircea Novac revine la Muzeul de Artă din Craiova cu o nouă expoziție. Intitulată « Retrospektiv », expoziția propune o perspectivă de ansamblu asupra operei artistului, urmărind evoluția unei cariere de peste 40 de ani de activitate artistică.

 

Mirela Giodea

.
Vernisajul expoziției a adus, alături de artistul care a trăit o perioadă în Craiova, mulți prieteni și admiratori ai operei sale. Mircea Novac este legat de Craiova prin nenumărate fire, pentru că aici și-a făcut studiile liceale, și tot aici a debutat în urmă cu exact 40 de ani într-o expoziție de grup, alături de alți tineri artiști craioveni de atunci.

În expoziția Retrospektiv, artistul aduce laolaltă lucrări reprezentative din creația sa, de la cele realizate în manieră neoexpresionistă din anii ’80, până la cele mai recente, în încercarea de a-și defini parcursul artistic. Chiar dacă face parte din altă generație artistică, pictura lui Mircea Novac este bine sincronizată cu peisajul artistic contemporan al noului realism, individualizându-se prin modul în care se raportează la actul de creație.

Obsedat de perfecțiune, atent până la pedanterie cu aparițiile în fața publicului, pentru Mircea Novac actul artistic reprezintă un exercițiu pictural îndelungat, dar și un tip de implicare care îi facilitează accesul la „trăire”, la ambiguitatea şi misterul ei.

După 1990 Mircea Novac a trăit și a expus în străinătate fiind unul dintre artiștii care și-a asumat existența într-un mediu deosebit de competitiv, unde a reușit să își creeze propriul statut artistic și să fie prezent la târguri de artă din Belgia, Columbia, Venezuela și Olanda.

În 2004 se reîntoarce în România unde are numeroase expoziții personale, iar în 2022 primește Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

3:30 Cap de afiș (R)

: Transalpina RockFest - partea 2 ( reluare) (Reluare)

4:30 Cap de afiș

(reluare)
 
Emisiuni speciale la TVR Craiova cu ocazia Sărbătorii de Paști

Sâmbătă seara, la "Lumea de Aproape", vizităm un schit ortodox din județul Vâlcea, ascuns în mijlocul pădurii, și aflăm cum să ne împodobim casa ...

Libertate pe două roți | VIDEO

Libertate pe două roți | VIDEO

publicat: joi, 02 mai 2024

Motociclismul este un fenomen în creștere în România.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvrcraiova