loader
Foto

Galerie foto

Problema migraţiei medicilor români, declaraţii din emisiunea “Regionalia”

De ce pleacă medicii români, ce caută şi ce găsesc în alte ţări şi cum afectează asta sistemul medical românesc, acestea au fost subiectele emisiunii “Regionalia” din 23 octombrie.

 

Dana Preda
REGIONALIA

Disfuncționalitățile din sistemul sanitar românesc și dezastrul financiar sunt motivele care îi determină pe medicii români să profeseze în alte țări. Declarația a fost făcută în direct prin telefon la emisiunea Regionalia de către medicul Mihaela Tiganus, care a plecat în toamnă lui 2012 în Franța, după o experiență de mai mulți ani de medic de familie în comuna doljeană Caraula.

Migrația medicilor români în alte state este un fenomen firesc și înseamnă o recunoaștere a calității învățământului universitar medical din România. Declarația aparține prof. univ. dr. Raul Popescu - prorector al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, invitat la Regionalia din 23 octombrie.

Medicii tineri sunt atrași de alte țări pentru că în România un rezident are salariul foarte mic și fără sprijin din partea părinților nu ar putea face față presiunilor economice. A profesa în mediul rural este departe de visul tinerilor medici pregătiți ani la rând în centrele medicale universitare. Aceasta este opinia medicului rezident Irina Cherciu, care printr-o bursă Erasmus a cunoscut și sistemul medical din Turcia, foarte ofertant din punctul de vedere cel puțin al condițiilor de muncă.

Pentru dr. chirurg pediatru Eleodor Cirstoiu plecarea medicilor în alte țări înseamnă nu doar că statul român nu știe să își apere investiția făcută în formarea medicilor, o pierdere de cel puțin 70 de milioane de euro pe an, ci mult mai mult - pierderea speranței că România va progresa.

13:00 Tableta de sănătate

14:00 Lada de zestre

 
 „Lumea de aproape”: Centrul Sfânta Maria din Craiova | VIDEO

Un nou reportaj „Lumea de aproape” a fost difuzat luni, 15 aprilie, de la ora 17.30 pe TVR Craiova.

„Faptele bune sunt lumină” | VIDEO

„Faptele bune sunt lumină” | VIDEO

publicat: luni, 15 aprilie 2024

Apăsaţi de singurătate, de grija zilei de mâine şi bolnavi. Vorbim despre bătrânii care duc o luptă pentru existenţă zi de zi. „Faptele bune ...

Prim-Plan Obiectiv, cu Simona Ștefania Mușuroi

Prim-Plan Obiectiv, cu Simona Ștefania Mușuroi

publicat: luni, 15 aprilie 2024

Luni, 15 aprilie, la ora 16:00, vă așteptăm cu o nouă ediție a emisiunii "Prim-Plan Obiectiv", moderată de Simona Ștefania Mușuroi.

 

#tvrcraiova