loader
Foto

Memoria locului – Casa Lipatti | VIDEO

TVR Craiova vă invită să urmăriți la "Memoria locului" o ediție despre Casa Lipatti.

 

Memoria locului

Compozitorul și pianistul Dinu Lipatti s-a născut pe 1 aprilie în București.

A avut un naș celebru: George Enescu. În famila Lipatti muzica era la ea acasă. Tatăl său, Theodor Lipatti era un diplomat de carieră, dar studiase vioara cu Pablo de Sarasate, iar mama sa, Anna Lipatti, era o excelentă pianistă. A fost susținut încă din primii ani să e dedice studiului muzicii, astfel că la cinci ani, Dinu Lipatt compusese deja opt piese pentru pian.

În 1934. celebrul pianist și dirijor franco-elvețian Alfred Cortot îl invită pe tânărul Dinu Lipatti la Paris să-și continue sub îndrumarea sa studiile de pian la Ecole Nationale de Musique. În 1936 Dinu Lipatti își începe cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Italia și Germania cucerind publicul la fiecare apariție pe scenă.

În 1943 se stabilește alături de soția sa Madeleine Cantacuzino în Elveția, unde devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva. Își continuă cariera concertistică cu recitaluri de pian sau ca solist pe marile scene muzicale ale lumii și realizează în studio imprimări pe discuri. În timp ce se pregătea pentru un turneu de concerte în America, tânărul pianist descoperă că suferă de leucemie. La 16 septembrie 1950, deși slăbit fizic, are loc ultimul lui concert public în Franța la Besancon. La 2 decembrie 1950, Dinu Lipatti se stinge din viață la Geneva în vârstă de numai 33 de ani,  Compozițiile sale, printre care Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Șătrarii, suită pentru orchestră Op. 2 (1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră Op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 (1938), Sonatină pentru mâna stângă (1941) sunt mărturia talentului său componistic. Înregistrările pe discuri ale interpretărilor sale au rămas documente asupra artei pianistice a lui Dinu Lipatti. Multe din aceste imprimări au fost incluse de casa de discuri EMI în colecția „Unvergänglich – Unvergessen” ( Nepieritoare – De neuitat).

În județul Argeş, ne aminteşte de Dinu Lipatti, casa în care acesta și-a petrecut vacanţele și în care artistul a creat multe din compziţiile sale. La Memoria Locului vă invităm să vedem locurile copilăriei lui Dinu Lipatti  și să descoperim universul celebrului pianist, compozitor şi pedagog roman, care în cei şaisprezece ani de carieră artistică, din cei, treizeci şi trei de ani de viaţă, a reușit să devină unul dintre marii pianişti ai lumii.

4:30 Cap de afiș

(reluare)

5:30 România în bucate

(reluare)
 
Târg de Meșteșuguri la Râmnicu Vâlcea | VIDEO

Târg de Meșteșuguri la Râmnicu Vâlcea | VIDEO

publicat: miercuri, 22 mai 2024

Meşteri populari din tot judeţul Vâlcea au participat la târgul de produse tradiționale din Râmnicu Vâlcea. Artizanii au reprezentat toate ...

Teatru și muzică, la Shakespeare Village | VIDEO

Teatru și muzică, la Shakespeare Village | VIDEO

publicat: miercuri, 22 mai 2024

Peste 70 de concerte și evenimente se vor desfășura în Shakespeare Village în cele 11 zile de festival.

"Ziua culturii africane", la UMF Craiova | VIDEO

publicat: marţi, 21 mai 2024

Mediciniştii craioveni au gustat din bucate africane, au ascultat muzică și au dansat alături de studenţi din Maroc, Algeria, Uganda, Kenya sau ...

 

#tvrcraiova