Încet dar sigur, satul românesc dispare | VIDEO
marţi, 26 ianuarie 2021
Plin de viață în urmă că 30 de ani, satul românesc se stinge astăzi, încet, dar sigur. În timp ce tinerii au plecat și nu se mai întorc, bătrânii se sting, pe rând, în singurătate și uitare.
craiova

La fel de pustii au ajuns și clădirile care odinioară erau simboluri ale satelor de la noi. Este vorba de școală și de biserică. Lipsite de copii școlile au fost închise și se prăbușesc în ruină, odată cu bisericile, pe care oamenii nu mai pot și nu mai au bani să le întrețină.

La cei 80 de ani, Ion Gârbovan este unul dintre cei mai vârstnici localnici din satul Olteanca și martor neputincios la dispariția a satului său. Bătrânul își amintește cu nostalgie de vremurile când localitatea era plină de viață, iar tinerii se întâlneau la horă, duminica ori de sărbătoare. Acum, însă, sunt prea mulți ani de când, rând, pe rând, oamenii s-au stins, iar casele au rămas pustii și s-au prăbușit ori stau să cadă. Mai stăm de vorbă cu doi săteni mai tineri, care după ce au lucrat la oraș, s-au întors acasă. Ambii au copiii plecați în afara țării. Cei tineri mai vin doar în vizită, de întors e greu de crezut că se vor întoarce vreodată în sat. Construită poate acum mai bine de 100 de ani, când satul răsuna de glasurile copiilor, școala din Olteanca a ajuns acum o ruină. Părintele Pițigă este unul dintre ultimii dascăli care au predat la nouă copii, în patru clase. Apoi, școala a fost închisă și de atunci a rămas pradă ruinelor.

În biserica din satul Olteanca, ultima dată când doi tineri și-au unit destinele a fost acum 25 de ani. De atunci, prea puține botezuri, dar înmormântări cu zecile, anual, pentru că ușor, ușor, pribegi și părăsiți, bătrânii s-au mutat în cimitirul satului și el cam pustiu, pentru că nu mai are cine să îngrijească nici de morminte. De la recensământul din anul 2001, până la cel din 2011, populația județului Mehedinți a scăzut de la 306.762, la 265.390, iar densitatea populației de la 62.2 locuitori pe km pătrat, la 53,8 locuitori pe km pătrat. Densitatea înregistrată în 2011 era mai mică cu aproape 4 procente decât cea din anul 1930, când județul avea 57,3 locuitori pe km pătrat.

Reporter: Mihai Bădescu