loader
Foto

In Memoriam Amza Pellea: Spectacol pe scena Naționalului craiovean și inaugurarea Casei Memoriale din Băilești | VIDEO

Pe 6 aprilie, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a avut loc un spectacol-eveniment în memoria lui Amza Pellea care a urcat pe această scenă ca actor stagiar. O transmisiune în direct a fost programată pe TVR 3 de la ora 19.30. Pe 7 aprilie, data nașterii lui Amza Pellea, Casa Memorială din Băilești, renovată în 2023, și-a deschis porțile pentru vizitatori.

 

Memoria locului

.
,................................................................................ Amza Pellea

(7 aprilie 1931, Băilești - 12 decembrie 1983, București)

(w882) Amza Pelle

Emisiunea „Memoria locului", într-o ediție specială a Studioului TVR Craiova, prezintă sâmbătă, 6 aprilie, pe TVR3 de la ora 19.00 un reportaj de la Casa Memorială Amza Pellea din Băileşti. Tot sâmbătă, 6 aprilie, pe TVR3 de la ora 19.30, ați putut urmări, în direct de la Teatrul Național „Marin Sorescu" din Craiova, spectacolul unde, pe scenă, urcă Oana Pellea, Rodica Mandache, Victor Rebengiuc. Momentele muzicale sunt asigurate de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia", maestrul Nicolae Voiculeț, Sergiu Cioiu, Andrei Păunescu. Prezintă actorul Mircea Rusu, directorul Teatrului Național din București.

***

Deschiderea oficială a Casei Memoriale Amza Pellea a fost programată pentru data de 7 aprilie 2024, iar toți cei interesați au fost invitați să participe, pentru a celebra viața și opera unuia dintre cei mai iubiți actori de la noi din țară.

(w882) Casa Amza

Pe parcursul anului 2023, Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean, a renovat Casa Memorială, locuință construită în anul 1908. În clădire pot fi văzute expoziții care includ atât obiecte personale ale actorului, afișe de filme, o colecție cu arme-recuzită, precum și premiul obținut la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul din „Osânda”, și medalia „Jubileul promoției de aur a teatrului românesc 1956-2006”.

(w882) Casa Amza

Duminică, 7 aprilie, de la ora 20.30, în Parcul Tineretului (Piața Civică) din Băilești, a fost proiectat filmul „Nea Mărin miliardar" (1979, regia: Sergiu Nicolaescu).

(w500) Afisa proi

***

Amza Pellea s-a născut la 7 aprilie 1931, la Băilești, judeţul Dolj, într-o familie cu cinci copii. Tatăl său purta acelaşi nume. A absolvit cursurile Colegiului Național „Nicolae Bălcescu“ (actualmente Carol I) din Craiova, apoi a urmat o şcoală electrotehnică. A terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale" în anul 1956. A urmat perioada stagiaturii (1957-1959), când a jucat pe scena Naţionalului craiovean. Cariera sa a continuat în București, la Teatrul Mic, Teatrul „Nottara", Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional. În  1973 și 1974 a fost director al Teatrului Național din Craiova. Printre succesele sale cinematografice se află Neamul Șoimăreștilor, Haiducii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, Ecaterina Teodoroiu, Nea Mărin miliardar, Osânda, Duios Anastasia trecea. În aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naștere, Amza Pellea a primit o stea, In Memoriam, pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame – din Piaţa Timpului din București.

(w882) Amza Pelle

***

TVR Craiova

Producător: Simona Carauleanu

Surse: program TVR, arhiva TVR, radioromaniacultural.ro, Rador, aarc.ro

Credite foto: TVR Craiova, arhiva TVR, wikimedia

22:20 Memoria locului

: Catedrala Df. Dumitru

23:50 Slujba de Înviere

- transmisie în direct de la Catedrala Mitropolitană din Craiova
 
Emisiuni speciale la TVR Craiova cu ocazia Sărbătorii de Paști

Sâmbătă seara, la "Lumea de Aproape", vizităm un schit ortodox din județul Vâlcea, ascuns în mijlocul pădurii, și aflăm cum să ne împodobim casa ...

Libertate pe două roți | VIDEO

Libertate pe două roți | VIDEO

publicat: joi, 02 mai 2024

Motociclismul este un fenomen în creștere în România.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvrcraiova