Horezu are primul "Tezaur Uman Viu" | VIDEO
luni, 28 martie 2022
Meşterul olar Sorin Giubega a devenit oficial primul vâlcean care a fost declarat “Tezaur Uman Viu”.

Născut şi crescut în satul Olari, din Horezu, Sorin Giubega a reuşit să convingă Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial că a parcurs toate etapele de realizare a ceramicii tradiționale şi că duce mai departe acest meşteşug inclus în patrimoniul UNESCO.

Titlul de Tezaur Uman Viu se acordă persoanelor capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate,şi să contribuie la asigurarea viabilității acestuia. În 2021, Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din cadrul Ministerului Culturii, a stabilit că meşterul olar Sorin Giubega, din Horezu, merită această recunoaştere.

Oficial, ceramistului horezean i-a fost înmânat titlul de Tezaur Uman Viu cu ocazia sărbătoririi unui deceniu de când tehnica de prelucrare a ceramicii de Horezu a fost inclusă în patrimonial imaterial UNESCO. Meşteşugul şi arta lui Sorin Giubega nu au rămas doar la nivelul comunităţii, ci au ajuns şi peste hotare. Ceramistul vâlcean este şi un mentor pentru alţi olari cunoscuţi din Horezu, dar şi pentru foarte mulţi tineri care i-au trecut pragul atelierului de ceramică.