loader
Foto

Horezu are primul "Tezaur Uman Viu" | VIDEO

Meşterul olar Sorin Giubega a devenit oficial primul vâlcean care a fost declarat “Tezaur Uman Viu”.

 

Născut şi crescut în satul Olari, din Horezu, Sorin Giubega a reuşit să convingă Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial că a parcurs toate etapele de realizare a ceramicii tradiționale şi că duce mai departe acest meşteşug inclus în patrimoniul UNESCO.

Titlul de Tezaur Uman Viu se acordă persoanelor capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate,şi să contribuie la asigurarea viabilității acestuia. În 2021, Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din cadrul Ministerului Culturii, a stabilit că meşterul olar Sorin Giubega, din Horezu, merită această recunoaştere.

Oficial, ceramistului horezean i-a fost înmânat titlul de Tezaur Uman Viu cu ocazia sărbătoririi unui deceniu de când tehnica de prelucrare a ceramicii de Horezu a fost inclusă în patrimonial imaterial UNESCO. Meşteşugul şi arta lui Sorin Giubega nu au rămas doar la nivelul comunităţii, ci au ajuns şi peste hotare. Ceramistul vâlcean este şi un mentor pentru alţi olari cunoscuţi din Horezu, dar şi pentru foarte mulţi tineri care i-au trecut pragul atelierului de ceramică.

10:30 Lada de zestre

12:00 România în bucate

(reluare)
 
Despre diete, foarte populare și la modă

Despre diete, foarte populare și la modă

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la "Tableta de sănătate", de la ora 16:00 la TVR Craiova, vorbim despre diete, foarte populare și la modă.

"Între Drac și Dumnezeu" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O inedită prelegere-dialog public a avut loc la Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc. Sub titlul „Între drac/drăcuire și Dumnezeu/însfințire (omul ...

Prim-Plan Obiectiv: Deschiderea Târgului de Paște | VIDEO

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 16:00, în direct, la TVR Craiova, Simona Ștefania Mușuroi v-a invitat la o nouă ediție „Prim-Plan Obiectiv”.

 

#tvrcraiova