loader
Foto

Culele Cernătești și Brabova, readuse la viață | VIDEO

Vineri, 15 septembrie, va avea loc inaugurarea celor două cule de la Cernătești și Brabova. În direct, pe TVR Craiova de la 16:30 şi pe TVR3, de la 17:00.

 

Claudia Predilă

.
.
.Cele două cule sunt monumente istorice de interes național și vor fi incluse în patrimoniul UNESCO, alături de alte cule din Oltenia.
.(w882)
.
Proiectele de reabilitare sunt menite să scoată în valoare frumusețea acestor clădiri de apărare semi-fortificate, ce au fost martore ale secolelor XVIII și XIX.

Cula Izvoranu-Geblescu de la Brabova şi Cula Cernătești și-au recăpătat strălucirea de altădată, grație fondurilor europene atrase de Consiliul Județean Dolj. Acestea au fost restaurate, consolidate şi vor fi redate circuitului cultural şi turistic. Obiective de patrimoniu emblematice pentru trecutul nostru, locuinţele fortificate, în formă de turn, serveau pentru apărare în cazul năvălirilor trupelor otomane de la sud de Dunăre sau ale cetelor de haiduci.

Cula Izvoranu-Geblescu a fost construită de boierul cu același nume, la finele secolului XVIII, pe moșia proprie a localității ce, astăzi, poartă numele de Brabova, iar cula Cernăteștilor a fost construită de boierii cu același nume, în comuna Cernătești. Numele de culă vine din turcă și înseamnă turn.

Consiliul Judeţean Dolj a acordat o importanţă deosebită patrimoniului cultural al judeţului. Și-a îndreptat atenția și asupra culelor din județ, monumente istorice emblematice pentru Dolj, care vor atrage turiști dornici să le descopere istoria, pitorescul şi unicitatea.

 

10:30 Lada de zestre

12:00 România în bucate

(reluare)
 

Specialiștii ISU Dolj ne arată cum putem acorda primul ajutor în caz de stop cardiac și de obstrucție respiratorie cu un bol alimentar într-un ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...

„Cu cărțile pe față”: Festivalul Internațional Shakespeare Craiova | VIDEO

Ați aflat informații despre cea de-a XVI-a ediție a  Festivalul Internațional Shakespeare Craiova 2024 de la Emil Boroghină și Vlad Drăgulescu, ...

 

#tvrcraiova