loader
Foto

Culele Cernătești și Brabova, readuse la viață | VIDEO

Vineri, 15 septembrie, va avea loc inaugurarea celor două cule de la Cernătești și Brabova. În direct, pe TVR Craiova de la 16:30 şi pe TVR3, de la 17:00.

 

Claudia Predilă

.
.
.Cele două cule sunt monumente istorice de interes național și vor fi incluse în patrimoniul UNESCO, alături de alte cule din Oltenia.
.(w882)
.
Proiectele de reabilitare sunt menite să scoată în valoare frumusețea acestor clădiri de apărare semi-fortificate, ce au fost martore ale secolelor XVIII și XIX.

Cula Izvoranu-Geblescu de la Brabova şi Cula Cernătești și-au recăpătat strălucirea de altădată, grație fondurilor europene atrase de Consiliul Județean Dolj. Acestea au fost restaurate, consolidate şi vor fi redate circuitului cultural şi turistic. Obiective de patrimoniu emblematice pentru trecutul nostru, locuinţele fortificate, în formă de turn, serveau pentru apărare în cazul năvălirilor trupelor otomane de la sud de Dunăre sau ale cetelor de haiduci.

Cula Izvoranu-Geblescu a fost construită de boierul cu același nume, la finele secolului XVIII, pe moșia proprie a localității ce, astăzi, poartă numele de Brabova, iar cula Cernăteștilor a fost construită de boierii cu același nume, în comuna Cernătești. Numele de culă vine din turcă și înseamnă turn.

Consiliul Judeţean Dolj a acordat o importanţă deosebită patrimoniului cultural al judeţului. Și-a îndreptat atenția și asupra culelor din județ, monumente istorice emblematice pentru Dolj, care vor atrage turiști dornici să le descopere istoria, pitorescul şi unicitatea.

 

 

"Vară pentru voi", cu Loredana Berneanu

publicat: luni, 25 septembrie 2023

Luni, 25 septembrie, de la ora 16:00, în direct, la TVR Craiova, cu Loredana Berneanu, o nouă ediție "Vară pentru voi".

La ce să fim atenți când cumpărăm un teren | VIDEO

La ce să fim atenți când cumpărăm un teren | VIDEO

publicat: luni, 25 septembrie 2023

Ce acte trebuie întocmite și când este cazul să mergem la notar aflăm din materialul următor, ce face parte din campania ”Fii informat! Alege ...

Tezaur roman găsit din întâmplare | VIDEO

Tezaur roman găsit din întâmplare | VIDEO

publicat: vineri, 22 septembrie 2023

Un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Calafat a găsit, din întâmplare, o adevărată comoară, într-o pădure de pe raza localității doljene Desa.