loader
Foto

Galerie foto

Despre TVR Craiova

Studioul TVR Craiova a fost înființat pe 16 mai 1996, însă a început să emită efectiv la 1 decembrie 1998, emisia fiind destinată inițial doar regiunii Oltenia. În prezent, postul are emisie proprie de 24 de ore și acoperă și județele Argeș și Teleorman. Canalul TVR Craiova este preluat în sistem must carry de toate societățile de cablu.

 

A:PROIECTE CU CARE NE MÂNDRIM

„Împreună în sprijinul refugiaților” – campanie de ajutorare a refugiaților din Ucraina. Partener campanie- Asociația Vasiliada- 2022

„Drogurile ucid. Trăiește viața!” - campanie de conștientizare asupra fenomenului - 2022

„Împreună dăruim bucurie!”- campanie umanitară de strângere de rechizite și haine pentru copiii din mediul rural-2019

„Fără șpagă în spitale”-campanie TVR Craiova de conștientizare a fenomenului-2019

„Spune-i Te iubesc! la TVR Craiova”

“Semifinala Eurovision 2018 de la Teatrul Național Marin Sorescu”

“Finala Eurovision 2015 la Sala Polivalentă din Craiova”

“Viitorii jurnalişti învaţă de la profesioniştii TVR Craiova” –studenţii de la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Craiova au lucrat în redacţia TVR Craiova şi au produs un Jurnal”
“Monumente uitate”- campanie realizată în cadrul Jurnalului regional în parteneriat cu Uniunea Arhitecţilor din România, filiala Oltenia, în cadrul căreia au fost realizate şi difuzate 20 de  reportaje cu situaţia unor obiective de patrimoniu din Oltenia, în scopul tragerii unui semnal de alarmă”

“Colaborarea cu TV France 3, canalul studiourilor regionale din Franţa, trece dincolo de nivelul editorial şi face posibilă aducerea la Craiova a unui car digital cu 5 camere profesionale, cu regii video, de sunet şi de emisie, fiecare dotate cu mixere corespunzătoare”

“TVR Craiova a fost selectată în mai multe rânduri de către  National Geographic pentru a participa la filmarea unor  obiective situate în arii naturale protejate din regiunea Olteniei”

“Organizatorii prestigiosului  Festival Naţional „Maria Tănase“ au ales de fiecare dată  TVR Craiova pentru înregistrarea şi difuzarea în exclusivitate a  evenimentului

“Campania umanitară “Digul inimilor” dedicată strângerii de fonduri pentru ajutorarea  sinistraţilor de la Rast, comună grav afectată de inundaţii în aprilie 2006 , a strâns fonduri de 250.000 lei şi materiale de construcţie  în valoare de 50.000 lei”

B: PREMII

2012 Premiul Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR)  pentru emisiunea “La pas prin Oltenia”, realizată de Roxana Mihai

2011 Festivalul televiziunilor locale şi producătorilor independenţi SIMFEST Tg Mureş

Premiul special al juriului  pentru reportajul „Statuia” din cadrul emisiunii „Vedere cu olteni”, realizată de Doru Ciolacu

Marele Premiu – producţia  „O zi de şcoală”, de Dan Manolache  şi Bogdan Cristian Drăgan

2006 – Festivalul televiziunilor locale şi producătorilor independenţi SIMFEST Tg Mureş – Premiul pentru reportaj (Doru Ciolacu)

2004 – Premiile Societăţii Ziariştilor din România – premiul pentru emisiune de divertisment

2003 – Festivalul “Mărul de Aur” Bistriţa – Premiul pentru reportaj (Doru Ciolacu)

2001 Festivalul televiziunilor locale și regionale, TELE  VEST

Premiul pentru reportaj –  Doru Ciolacu

Premiul pentru documentar  – Simona Cârlugea

Premiul special TELE VEST – emisiunea „Românii de lângă noi“, producător Traian Bărbulescu

 

2.Lista emisiunilor TVR Craiova

JURNAL REGIONAL

Difuzare: luni- duminică,  ora 18.00

Unul din programele pilon ale TVR Craiova este Jurnalul Regional, singurul program de ştiri care acoperă actualitatea din întreaga regiune a Olteniei, prin reporterii si reţeaua de corespondenţi.
De la ştiri-eveniment, până la ştiri din trafic, informaţii sportive și prognoză meteo, "Jurnalul Regional" aduce cele mai noi informații ale zilei din regiunea de sud a țării.

Echipa de la "Jurnalul regional" este implicată constant în campanii de informare și conștientizare, civice și sociale ("Împreună dăruim bucurie", "Drogurile ucid! Trăiește viața!", "Fii și tu voluntar!", "SOS Patrimoniu !"-s-a tras un semnal de alarmă asupra fenomenului de degradare a mai multor clădiri ruinate sau abandonate din patrimoniul naţional arhitectonic, cu scopul de  sensibiliza şi încuraja autorităţile şi publicul larg să vegheze şi să conserve aceste bunuri naţionale.)

ŢĂST  SHOW

Difuzare: duminica, ora 12.00

Gătim și facem spectacol. Asta pentru că oltenii sunt spectaculoşi prin istețimea, umorul și creativitatea lor, dar şi pentru că alături de noi, la fiecare emisiune este câte un lautar, un taraf  sau o ceată din cele mai vestite ale zonei.  Vă propunem reţete tradiţionale  din Oltenia, căci, ne-am convins, nu este deloc adevărat mitul potrivit căruia bucătăria autentică  românească este săracă în reţete. Chiar dacă românii au în bucataria lor influenţe turcesti, bulgărești, fanariote, ungureşti  sau  austriece, au ştiut să le adapteze şi să le dea savoarea locului.

Se zice că mâncarurile cu carne tocată  au ajuns la noi pe influenţă turcească,  că sarmalele noastre traditionale sunt, de fapt, reţetă turcească.  Aşa o fi, doar că  turcii nu le preparau din carne de porc, nu foloseau ingredientele pe care le folosim noi şi nu le găteau  timp îndelungat la cuptor. Deci, alt gust, alta reţetă. Românească. Mai mult, în fiecare zonă a Olteniei, sarmalele sunt gătite altfel. O reţetă găseşti la Novaci, în judeţul Gorj, sarmale la cuptor acoperite cu multă slănină de porc şi servite cu turtă de mălai şi tuică de prună şi altă reţetă este în sudul Olteniei, în Dolj şi Olt, fostul judeţ Romanaţi, unde găsim sarmale-ciorbă, servite cu azimă în ţăst şi asortate cu zaibăr.

Mielul fript la protap se spune că vine tot de la turci, de la kebap-ul otoman. Însă, nu are nici o legătură cu mielul gătit  de  rudarii din Oltenia, la sărbătoarea lor, Gurbanul. Aici, baiţul cu care se unge mielul este făcut simplu din apă şi sare, să nu schimbe gustul cărnii.

Dintre toate, găteala original oltenească, este însă, saramura de pui. Şi aici două variante: boierească, când  carnea este friptă în ulei, şi cealaltă ţărănească, în care puiul este fript pe jar.

La gătelurile din peşte, în Oltenia, găsim cele mai multe variante la ciorbe şi saramuri. De la ciorba de peşte cu zeamă de varză şi iuţică la Maceşul de Jos în Dolj, la cea de somn, dreasă cu ou şi smântână, în Mehedinţi.

Căutăm să promovam tradiţionalul şi în felul de a prepara bucatele, căci gătim la vatră, la ţăst, pe  pirostriile cu legume luate din grădină, cu vinul  din butoi, proaspăt scos din pivniţă.

Lăutarii pigmentează lucru în jurul focului, sporesc bucuria pentru gătit a participanţilor şi prevestesc petrecerea de la finalul gătelurilor. Sunt piese muzicale care se pot asorta în funcţie de preparate. La un tocan de oaie  sau la găteală vânătorească merge foarte bine o baladă haiducească. Orice găteală este însoţită de poveşti, de întâmplări ale protagoniştilor: de la nunţi şi botezuri, agricultură, pescuit, vânătoare, oierit, etc.

Ţăst-show este o emisiune despre bucuria de a găti, despre tot ce se întimplă în jurul preparării unui prânz la ţara, la care participă toata familia, zorul si grija ca totul să iasă aşa cum trebuie.  Telespectatorul de la oraş simte nostalgia copilăriei la amintirea pâinii în ţăst sau a ciorbelor făcute de bunica în oala de pământ, pripite lângă foc.

 

CAP DE AFIŞ

Difuzare: duminică, ora 15.30

Iubitorii de teatru, muzică, operă şi operetă sunt invitaţi să se aşeze confortabil în fotoliile lor de acasă pentru că, duminica, de la ora 15:30, începe "Cap de Afiş". Emisiunea care vă prezintă spectacole, concerte sau festivaluri. Toate aceste evenimente sunt "cap de afiş" în regiunea Olteniei.

 

PE CĂRĂRI DE ȚARĂ

Difuzare: duminică, ora 19.00

Emisiunea își propune să descopere locuri și businessuri din domeniul agro travel și să le promoveze. Cei doi prezentatori vor fi “descoperitori” și, în același timp, “ ghizi de călătorie“. Emisiunea va fi interactivă, în mare parte, cu dialoguri între cei doi prezentatori, interviuri de promovare, ambianțe “naturale”. Emisiunea vizează promovarea comunităților și a businessurilor locale din domeniul agroturistic, cu focus pe arhitectura tradițională, gastronomie, consumul de produse agricole din gospodăria țărănească și chiar participarea la activități, o provocare pentru turiștii dornici să se deconecteze de la realitatea cotidiană.

FORUM ECONOMIC

Difuzare: marțea, ora 16.00

Emisiunea dezbate subiecte importante pentru economia regională, cu invitați cheie în platou, din toate domeniile de interes. Cum ne afectează modificările legislative, inflația, criza economică și cu ce sfaturi vin specialiștii, la Forum economic, în fiecare marți, de la ora 16.00.

SATUL MEU

Difuzare: sâmbăta de la ora 07.00 și duminica de la ora 19.00

Proiecte, bani europeni, noutăți legislative, afaceri în domeniul agricol, provocări și povești ale unor oameni care au înțeles cât de important este să cunoască, să adapteze și să implementeze modelele de succes din alte țări unde tehnologia și cercetarea au un rol foarte important.

LUMEA DE APROAPE

Difuzare: luni-vineri, ora 17.30

O emisiune tip reportaj despre subiecte diverse, de la obiceiuri, tradiții, evenimente definitorii pentru comunitatea din care facem parte, până la campanii de implicare socială în care umanitatea și unitatea fac posibile minuni.

EDUCAȚIE 9

Difuzare: lunea,  ora 19.00

Emisiunea își propune să aducă în fața publicului proiectele fie din învățămîntul preuniversitar,  fie din cel universitar, fie din cel preșcolar aflate în derulare. Tot aici vor fi scoase în evidență rezultatele de excepție obținute de olimpici, inovațiile IT și nu numai.

SPORT MAXIM

Difuzare: joia, ora 16.00

Evenimentele sportive din regiunea Olteniei, invitați de marcă, copii talentați și dezbateri despre subiectele de interes pentru lumea sportului, în fiecare joi, de la ora 16.00, la TVR Craiova.

PRIM - PLAN OBIECTIV

Difuzare: lunea și miercurea,  ora 16:00

Invitați deosebiți, proiecte interesante, copii minunați, artiști talentați și noutăți despre evenimentele din Oltenia.

VEDERE CU OLTENI

Difuzare: duminica,  ora 16:30

Cu siguranță în Oltenia nu există anonimi. Emisiunea este de oameni, fapte și întâmplări deosebite, chestiuni culese direct de pe uliță care dau naștere la interpretări hilare. Cu cât este mai serios tratată problema, cu atât satira este mai accentuată.

CARAVANA TVR3

Difuzare: duminica,  ora 14:00

„Caravana TVR 3” ajunge în Oltenia, în locuri istorice și peisaje de poveste; avem ocazia să cunoaștem oamenii zonei, meșteșugurile și evenimentele tradiționale. În fiecare duminică, de la ora 14.00, la TVR Craiova.

MEMORIA LOCULUI

Difuzare: duminica, ora 11:30

O emisiune care își propune să descopere poveştile ce stau încă ascunse în zidurile, uneori în ruină, ale culelor olteneşti, ale conacelor boiereşti, sau în lemnul vechilor biserici, dar și să îmbunătățească percepția publică asupra patrimoniului şi să facă cunoscute telespectatorilor diferite programe specifice de arhitectură sau de urbanism care dau, de sute de ani, identitate locurilor.

SPIRIT ȘI CREDINȚĂ

Difuzare: duminica, ora 09:00

Discutăm alături de părintele Adrian Stănulică și invitații săi despre viața spirituală a Olteniei. Căutăm să aflăm răspunsuri ale bisericii la problemele actuale.

SĂRBĂTOARE LA ZI MARE

Difuzare: duminica,  ora 12:30

Vă invităm la cântec, joc și voie bună alături de artiști îndragiți din Oltenia, dar și din alte zone etnofolclorice ale țării.

CÂNTEC ȘI POVESTE

Difuzare: duminica, ora 17:00

O emisiune în care descoperim poveştile de dincolo de cântec şi unde muzica populară se cântă live.

CU CĂRȚILE PE FAȚĂ

Difuzare: marțea,  ora 19:00

Despre cultură și creatorii contemporani. Despre arta lor și lumea în care trăim. Cu cărțile pe față, sâmbăta, de la ora 18.30, cu Mirela Giodea.

TABLETA DE SĂNĂTATE

Difuzare: vinerea, ora 16:00

O emisiune în care specialiștii din domeniul sănătății vin în fața publicului pentru a discuta despre noutățile medicale, despre prevenție, cazuri specifice și soluții.

ACTUAL REGIONAL

Difuzare: miercuri- vineri, de la ora 19:00

Informații din administrație, învățământ, sănătate, economie, dezvoltare comunitară sau politică cu invitați reprezentativi din comunitatea locală.

 

 


 
“Cu cărțile pe față”, la TVR Craiova | VIDEO

“Cu cărțile pe față”, la TVR Craiova | VIDEO

publicat: miercuri, 22 martie 2023

Xenia Negrea, despre literatură și universul cărților, în emisiunea “Cu cărțile pe față”, premieră în grila de primăvară TVR Craiova, marți, 28 ...

Păstrați-vă calmul în timpul seismului! | VIDEO

În cazul producerii unui seism cu toții suntem obligați să respectăm și să aplicăm regulile și măsurile de siguranță și de protecție impuse de ...

Forum economic: Economia circulară – de la concept la realitate

Am discutat despre economia circulară, importanța și beneficiile ei pentru oameni, mediu și economie, în ediția de marți, 21 martie, de la ora ...