loader
Foto

„Cult@art": O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuși. Povestea Ecorșeului | VIDEO

Mirela Giodea v-a propus noi subiecte culturale în ediția de duminică, 7 aprilie, de la ora 18:30, la TVR Craiova.

 

Mirela Giodea
Cult@rt

Eveniment. În 1902, tânărul Constantin Brâncuși absolvea Școala Națională de Arte Frumoase din București cu o lucrare realizată sub îndrumarea doctorului Dimitrie Gerota, profesorul de anatomie al Școlii. Lucrarea este cunoscută lumii sub numele „Ecorșeu” și a stârnit, de-a lungul timpului, un interes constant. Dacă doctorul Gerota a avut în intenție să obțină un material didactic de bună calitate, Brâncuși a realizat mult mai mult, căci ecorșeul brâncușian este o adevărată operă de artă. Cea mai recenta apariție editorială dedicată acestei lucrări, este coordonată de eminentul chirurg Irinel Popescu și se numește O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuși. Povestea Ecorșeului.

(w882)

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris. O monografie dedicată lui Eminescu, scrisă în 1946 în limba italiană, este redată culturii române. Cartea este semnată de Petre Ciureanu, lingvist și istoric literar, care a trăit în exil, în Italia. Volumul a fost publicat la editura Aius din Craiova, în colecția Cărțile exilului și face parte dintr-un proiect dedicat recuperării culturii române a exilului.

(w882)

Eveniment. Lungmetrajul Klaus & Barroso, semnat de Adrian Nicolae, Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Bogdan Theodor Olteanu s-a lansat în cinematografe, la începutul acestui an. Grupa B, cum este denumit trio-ul care a realizat scenariul, vine cu o reţetă nouă în comedia românească şi încearcă să surprindă publicul prin umorul de tip sudist, aşa cum l-au etichetat cineaştii, caracterizat prin „băşcălie", dar şi cu o doză consistentă de autoironie. Primit cu scepticism de criticii de film, Klaus şi Barroso a găsit însă direcţia corectă pentru gustul publicului larg.

(w882)

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris. Oameni de cultură craioveni, scriitori şi colaboratori s-au întâlnit în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu", la lansarea volumului „Închiderea cercului” (restituiri necesare), pentru a-l evoca pe criticul şi redactorul şef al revistei Mozaicul, Constantin M. Popa. Personalitate complexă şi vibrantă, Constantin M Popa a lăsat urme bine definite în cultura craioveană şi nu numai.

23:50 Slujba de Înviere

- transmisie în direct de la Catedrala Mitropolitană din Craiova

1:00 Cap de afiș

- Festivalul Ionel Perlea - dirijat (reluare)
 
Emisiuni speciale la TVR Craiova cu ocazia Sărbătorii de Paști

Sâmbătă seara, la "Lumea de Aproape", vizităm un schit ortodox din județul Vâlcea, ascuns în mijlocul pădurii, și aflăm cum să ne împodobim casa ...

Libertate pe două roți | VIDEO

Libertate pe două roți | VIDEO

publicat: joi, 02 mai 2024

Motociclismul este un fenomen în creștere în România.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvrcraiova