loader
Foto

Cu cărțile pe față: Opera eminesciană, azi | VIDEO

Eminescu și felul în care reușim sau nu să îi păstrăm vie opera, recuperarea valorilor culturale ale exilului românesc, revista „Mozaicul” și personalitatea criticului și istoricului literar C.M. Popa sunt temele ediției emisiunii „Cu cărțile pe față”, difuzată la TVR Craiova, marți, 16 ianuarie, de la ora 19.00.

 

Mirela Giodea
Cu cărțile pe față

În această ediție a emisiunii „Cu cărțile pe față” vorbim despre două foarte recente apariții editoriale, și legat de acestea despre recuperarea valorilor culturale ale exilului românesc, despre Eminescu și felul în care reușim sau nu să îi păstrăm vie opera, despre o revistă, „Mozaicul”, care a împlinit 25 de ani de existență, dar și despre una din figurile fondatoare ale acestui proiect cultural, criticul și istoricul literar CM Popa.

Prima dintre cărți este monografia „Eminescu”, de Petre Ciureanu, cu o traducere din italiană și o prefață semnate de Carmen Teodora Făgețeanu, iar cea de-a doua, C.M. Popa, „Închiderea cercului, restituiri necesare”, o ediție îngrijită de Nicolae Marinescu.

Eminescu este o carte scrisă în limba italiană, care apare la editura Aius, în colecția Cărțile Exilului, coordonată de Mihaela Albu. Este semnată de Petre Ciureanu, personalitate a exilului românesc, și publicată în Italia, în 1946, recuperată acum și în România, la aproape 80 de ani de la apariție.

C.M. Popa a fost timp de 18 ani redactorul șef al Mozaicului și criticul literar care a semnat cronica literară. A scris mai multe cărți de critică, dar și poezie, jurnal și proză.

(w500)

Prima dintre cărți este monografia „Eminescu", de Petre Ciureanu, cu o traducere din italiană și o prefață semnate de Carmen Teodora Făgețeanu, iar cea de-a doua, „C.M. Popa, Închiderea cercului, Restituiri necesare", o ediție îngrijită de Nicolae Marinescu.

„Eminescu" este o carte scrisă în limba italiană, care apare la editura Aius, în colecția Cărțile Exilului, coordonată de Mihaela Albu. Este semnată de Petre Ciureanu, personalitate a exilului românesc, publicată în Italia, în 1946, recuperată acum și în România, la aproape 80 de ani de la apariție.

(w500)

C.M. Popa a fost timp de 18 ani redactorul șef al „Mozaicului” și criticul literar care a semnat cronica literară. A scris mai multe cărți de critică, dar și poezie, jurnal și proză.

Invitați:

- Carmen Teodora Făgețeanu, traducător literar (italiană)

- critic literar, Nicolae Marinescu, director Revista Mozaicul și Editura Aius

***

Realizator și moderator: Mirela Giodea

 
(P) Aplicații de mobil pentru organizarea programului: cum să-ți gestionezi mai bine timpul

Într-o lume tot mai dinamică, în care ritmul vieții a devenit extrem de rapid pentru cei mai mulți oameni, timpul este o resursă extrem de ...

O radiografie a culturii contemporane: Mihail Neamțu la TVR Craiova

Emisiunea "Prim-Plan Obiectiv" de la TVR Craiova oferă o perspectivă relevantă asupra climatului cultural actual prin invitarea domnului Mihail ...

(P) Elis Pavaje a încheiat lucrările de extindere a fabricii sale de la Stoenești. O investiție de 13 milioane de euro

Cel mai mare producător de pavaje din România,  Elis Pavaje , a încheiat lucrările pentru extinderea fabricii sale din Stoenești, Prahova.

 

#tvrcraiova