loader
Foto

Cu cărțile pe față: Opera eminesciană, azi | VIDEO

Eminescu și felul în care reușim sau nu să îi păstrăm vie opera, recuperarea valorilor culturale ale exilului românesc, revista „Mozaicul” și personalitatea criticului și istoricului literar C.M. Popa sunt temele ediției emisiunii „Cu cărțile pe față”, difuzată la TVR Craiova, marți, 16 ianuarie, de la ora 19.00.

 

Mirela Giodea
Cu cărțile pe față

În această ediție a emisiunii „Cu cărțile pe față” vorbim despre două foarte recente apariții editoriale, și legat de acestea despre recuperarea valorilor culturale ale exilului românesc, despre Eminescu și felul în care reușim sau nu să îi păstrăm vie opera, despre o revistă, „Mozaicul”, care a împlinit 25 de ani de existență, dar și despre una din figurile fondatoare ale acestui proiect cultural, criticul și istoricul literar CM Popa.

Prima dintre cărți este monografia „Eminescu”, de Petre Ciureanu, cu o traducere din italiană și o prefață semnate de Carmen Teodora Făgețeanu, iar cea de-a doua, C.M. Popa, „Închiderea cercului, restituiri necesare”, o ediție îngrijită de Nicolae Marinescu.

Eminescu este o carte scrisă în limba italiană, care apare la editura Aius, în colecția Cărțile Exilului, coordonată de Mihaela Albu. Este semnată de Petre Ciureanu, personalitate a exilului românesc, și publicată în Italia, în 1946, recuperată acum și în România, la aproape 80 de ani de la apariție.

C.M. Popa a fost timp de 18 ani redactorul șef al Mozaicului și criticul literar care a semnat cronica literară. A scris mai multe cărți de critică, dar și poezie, jurnal și proză.

(w500)

Prima dintre cărți este monografia „Eminescu", de Petre Ciureanu, cu o traducere din italiană și o prefață semnate de Carmen Teodora Făgețeanu, iar cea de-a doua, „C.M. Popa, Închiderea cercului, Restituiri necesare", o ediție îngrijită de Nicolae Marinescu.

„Eminescu" este o carte scrisă în limba italiană, care apare la editura Aius, în colecția Cărțile Exilului, coordonată de Mihaela Albu. Este semnată de Petre Ciureanu, personalitate a exilului românesc, publicată în Italia, în 1946, recuperată acum și în România, la aproape 80 de ani de la apariție.

(w500)

C.M. Popa a fost timp de 18 ani redactorul șef al „Mozaicului” și criticul literar care a semnat cronica literară. A scris mai multe cărți de critică, dar și poezie, jurnal și proză.

Invitați:

- Carmen Teodora Făgețeanu, traducător literar (italiană)

- critic literar, Nicolae Marinescu, director Revista Mozaicul și Editura Aius

***

Realizator și moderator: Mirela Giodea

3:30 Tableta de sănătate

(reluare)

4:30 Cap de afiș

(reluare)
 
Târg de Meșteșuguri la Râmnicu Vâlcea | VIDEO

Târg de Meșteșuguri la Râmnicu Vâlcea | VIDEO

publicat: miercuri, 22 mai 2024

Meşteri populari din tot judeţul Vâlcea au participat la târgul de produse tradiționale din Râmnicu Vâlcea. Artizanii au reprezentat toate ...

Teatru și muzică, la Shakespeare Village | VIDEO

Teatru și muzică, la Shakespeare Village | VIDEO

publicat: miercuri, 22 mai 2024

Peste 70 de concerte și evenimente se vor desfășura în Shakespeare Village în cele 11 zile de festival.

"Ziua culturii africane", la UMF Craiova | VIDEO

publicat: marţi, 21 mai 2024

Mediciniştii craioveni au gustat din bucate africane, au ascultat muzică și au dansat alături de studenţi din Maroc, Algeria, Uganda, Kenya sau ...

 

#tvrcraiova