loader
Foto

Reporter Sud: Nunta de argint

Duminică, 08 iunie, de la ora 19:00, urmăriţi la TVR 3 un reportaj dedicat acestei tradiţii și oamenilor care încă o mai păstrează.

 

Roxana Mihai
REPORTER SPECIAL

UPDATE: Această ediție este disponibilă online pe TVR+

De mai mulţi ani  s-a încetăţenit şi la noi obiceiul ca unele familii să organizeze "nunta de argint" la 25 de ani de căsnicie, "nunta de aur" la 50 de ani de căsnicie şi "nunta de diamant" la 75 de ani de  la căsătorie.

Meşterii ceramişti Mihaela şi Ion Paloşi din Horezu împlinesc anul acesta 25 de ani de la cununia religioasă. Cu această ocazie vor să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru sfertul de veac  petrecut împreună.  La celebrarea celor 25 de ani de căsnicie, familia de ceramişti le-a pus o condiţie tuturor invitaţilor, aceea de a se costuma în portul tradițional românesc.

Tradiţia nunţii de argint este foarte veche şi se pare că s-a răspândit în toată lumea de pe meleagurile Franţei medievale. În acele vremuri, soţii cu stare le dăruiau soţiilor o cunună subţire de argint împodobite cu pietre preţioase. Tradiţia creştină spune că, la 25 de ani, trebuie să mergi din nou în faţa altarului, să îţi reînnoieşti jurămintele, de faţă cu naşii şi cei dragi. Cei doi soţi trebuie să îşi dăruiască inele din argint, ca semn al recunoştinţei şi iubirii pe care şi-o poartă. După slujba religioasă are loc şi o petrecere ca la nuntă.

Familia Paloși reprezintă cu mândrie tradiția autentică a ceramicii de Horezu prin muzeul dedicat acesteia și prin arta unică prin care făuresc obiectele de ceramică. Cei doi soți se inspiră în crearea obiectelor tradițional autentice din vechea tradiție de lucru a meșterilor olari din zonă, dar și prin personalizarea propriilor produse prin diverse metode de ardere a lutului și de pictare a produselor.

18:30 Memoria locului

(reluare)

19:00 Sport maxim

 
Despre diete, foarte populare și la modă

Despre diete, foarte populare și la modă

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la "Tableta de sănătate", de la ora 16:00 la TVR Craiova, vorbim despre diete, foarte populare și la modă.

"Între Drac și Dumnezeu" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O inedită prelegere-dialog public a avut loc la Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc. Sub titlul „Între drac/drăcuire și Dumnezeu/însfințire (omul ...

Prim-Plan Obiectiv: Deschiderea Târgului de Paște | VIDEO

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 16:00, în direct, la TVR Craiova, Simona Ștefania Mușuroi v-a invitat la o nouă ediție „Prim-Plan Obiectiv”.

 

#tvrcraiova