loader
Foto

Galerie foto

La pas prin Oltenia: Mănăstirea Jitianu

Duminică, 1 iunie, de la ora 18:30 la TVR3, am vizitat alături de Roxana Mihai, Mănăstirea Jitianu situată în județul Dolj în apropierea Comunei Podari.

 

Roxana Mihai
La pas prin Oltenia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Comuna Podari, din județul Dolj, este cunoscută, în mod deosebit, datorită prezenței Mănăstirii Jitianu pe teritoriul acesteia.

În imensa întindere de calm a satului Braniște se află Mănăstirea Jitianu care domină peisajul și inspiră la meditație. Este a doua biserică de piatră, ca vechime, din ținutul Craiovei. A fost construită prin strădania boierilor Craiovești, cu scopul de a întregi punctele de fortificație din jurul cetății Băniei și pentru a stopa atacurile turcești care afectau destul de des aceste zone.

Ocupă, după tradiție, locul unei foste bisericuțe de lemn ridicată de Mircea cel Bătrân, ca mulțumire a victoriei de la Rovine și în memoria celor căzuți acolo. Mănăstirea Jitianu a fost construită pe locul acestei mici biserici din lemn la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea.

Datorită importanţei deosebite pe care o avea în viaţa Bisericii din Ţara Românească, mănăstirea a fost îngrijită de boierii cei mai de seamă ai urbei craiovene, mulţi dintre ei ajungând în scaunul de domnitor al ţării: Radu Şerban Vodă, Şerban şi Ştefan Cantacuzino, dar mai ales de Constantin Brâncoveanu.

Cu ocazia unei vizite la domeniile regale de la Segarcea din în vara anului 1925, regina Elena, mama regelui Mihai, a trecut cu trenul pe calea ferată din apropiere, observând somptuoasa construcţie. Din suita reginei făcea parte şi marele istoric Nicolae Iorga, pe atunci preşedintele Comisiei Monumentelor Istorice. La cererea Alteţei Sale, acesta deapănă întreaga istorie a mănăstirii. Impresionată fiind de trecutul ei tumultos, regina va vizita la întoarcere mănăstirea, însărcinându-l pe Nicolae Iorga cu reînfiinţarea lăcaşului ca mănăstire de maici. În anul 1612, ea apare menţionată ca metoc al lavrei athonite „Cuviosul Pavel“.

Din timpul domniei lui Matei Basarab, mănăstirea a fost înzestrată cu o pădure de frasini, un adevărat monument al naturii, din care s-au mai păstrat câteva exemplare cu o vârstă de peste 370 de ani.

14:00 Lada de zestre

15:30 Memoria locului

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", este difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

Jeni Nicolau la „Prim-Plan Obiectiv”  | VIDEO

Jeni Nicolau la „Prim-Plan Obiectiv” | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Luni, 22 aprilie, de la ora 16:00, în direct la TVR Craiova, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii „Prim-Plan Obiectiv”.

„Lumea de aproape”: Pentru Gheorghe Roșoga viața a fost și este un cântec

O nouă ediție „Lumea de aproape” este difuzată luni, 22 aprilie, de la ora 17:30, la TVR Craiova

 

#tvrcraiova