loader
Foto

Galerie foto

Cula Chintescu și cula I.G. Duca la “Memoria locului”

Duminic ă, 3 noiembrie, la TVR 3 și miercuri, 6 noiembrie, la TVR Craiova în cadrul emisiunii "Memoria locului" vă invităm să aflaţi poveştile a două monumente istorice valoroase ale Olteniei.

 

Cula Cioabă-Chintescu situată în satul Siacu,  comuna Slivilesti din Gorj este una din cele mai recente constructii de acest tip.

Ea a fost începută în 1818 de boiernaşul Raducan Cioaba, dupa moartea acestuia, soţia sa Zoiţa s-a recăsătorit cu Marin Chintescu, acesta fiind cel care a terminat cula în 1822.

Deşi este un valoros monument de arhitectură medievală, astazi se află într-o stare avansată de degradare şi încă nu s-au găsit resursele financiare necesare pentru restaurarea, conservarea şi punerea sa în valoare.

Deşi acum poartă numele lui I.G.Duca, cula a fost construită în anul 1812 de către Gheorghiţa Maldărescu. În 1910 I.G.Duca, îndrăgostit de pitorescul locului, încă de pe vremea cand fusese numit judecător la ocolul Horezu, aflând că această construcţie este  nelocuită, o cumpără şi hotărăşte să-şi construiască în apropiere o modestă casă de vacanţă.

2:00 Lada de zestre

(reluare)

3:30 Tableta de sănătate

(reluare)
 

Joi, 28 martie, de la ora 19:00, la TVR Craiova, urmărim o ediție "Actual Regional" realizată și moderată de Luiza Paraschivu.

Magnolia, splendoarea din primăvara orașelor | VIDEO

Primăvara s-a instalat în sud-vestul României, iar unul dintre semnele că anotimpul renașterii sunt magnoliile din parcurile din această parte de ...

Femei implicate în afaceri, la

Marți, 26 martie, Luiza Paraschivu ne-a propus o ediție "Forum economic", în direct de la ora 16:00, la TVR Craiova și TVR3, despre ce înseamnă ...

 

#tvrcraiova