loader
Foto

"Cu cărțile pe faţă": Despre Ion Țuculescu și opera sa | VIDEO

Marți, 13 octombrie, de la ora 15:00, la TVR 3 și online pe TVR+, am vorbit despre unul dintre cei mai importanți artiști români ai secolului 20, Ion Țuculescu, încercând o reconstituire a unui destin de excepție.

 

Cu cărțile pe față

S-au împlinit 110 ani de la nașterea artistului și cu această ocazie, Muzeul de Artă din Craiova a organizat o expoziție intitulată Reconstituirea, care a adus pe simeze o parte importantă din lucrările aflate în colecția muzeului craiovean, lucrări puțin cunoscute publicului. Parte din expoziție este și volumul Ion Țuculescu.

Invitatul Mirelei Giodea este Cătălin Davidescu, critic de artă, unul dintre cei mai buni cunoscători și monografi ai operei  țuculesciene.

Reconstituirea, semnat Cătălin Davidescu

Este vorba despre un consistent volum de cercetare care aduce documente inedite, nepublicate până acum, sau documente greu accesibile, precum și un studiu despre retrospectiva din 1965, o retrospectivă organizată la trei ani de la moartea artistului, dar și despre expoziția organizată de Țuculescu la el acasa, în 1956, perioadă în care artistul era interzis de sistem.

(w882) ion tucule

Prin retrospectiva din 1965, Țuculescu a marcat o întregă generație de artiști, ecourile acestei influențe fiind resimțite în arta românescă până târziu, în anii 2000.

Cu toate acestea, sensurile operei sale au fost practic monopolizate și manipulate de către sistemul comunist într-o singură direcție, aceea folcloric-naționalistă, receptarea artistului rămânând, până în prezent, încremenită în această ipostază.

***

sursa foto: ro.wikipedia.org

2:00 Lada de zestre

(reluare)

3:30 Tableta de sănătate

(reluare)
 
Despre diete, foarte populare și la modă

Despre diete, foarte populare și la modă

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la "Tableta de sănătate", de la ora 16:00 la TVR Craiova, vorbim despre diete, foarte populare și la modă.

"Între Drac și Dumnezeu" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O inedită prelegere-dialog public a avut loc la Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc. Sub titlul „Între drac/drăcuire și Dumnezeu/însfințire (omul ...

Prim-Plan Obiectiv: Deschiderea Târgului de Paște | VIDEO

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 16:00, în direct, la TVR Craiova, Simona Ștefania Mușuroi v-a invitat la o nouă ediție „Prim-Plan Obiectiv”.

 

#tvrcraiova